МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Почивка в Хърватска - остров ХВАР
Маршрут:
София - Сараево - Мостар - Дрвеник - Хвар - Сплит - Дрвеник - София

Продължителност:
5 дни / 4 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
01.05.2019 г.,    24.05.2019 г.,    06.09.2019 г.,    19.09.2019 г.

Цена от: 460 лв.
Програма
Остров Хвар е популярна ваканционна дестинация в Европа и света. В разгара на сезона островът посещават звезди на киното и спорта, за да се забавляват на своите луксозни яхти и да посещават множеството местни барове и заведения. Островът е предпочитана дестинация заради отличния си климат – има славата на най-слънчевият остров на Адриатика. Хвар е известен и с богатата си история – първите заселници са били още древните гърци през IV в. пр. Хр. Най-много запазени до днешно време обекти има от Венецианското покровителство на острова. Освен туризма, основно значение за икономиката на острова още от XIX в. има отглеждането на лавандула. Износът на ценното растение захранва със суровини френската парфюмерийна промишленост.

1 ДЕН /СОФИЯ – САРАЕВО/
(След предварително запитване и потвърждение от наша страна, възможност за отпътуване от района на Бургас, Сливен, Стара Загора и Пловдив, срещу допълнително заплащане).
Отпътуване от София от паркинга пред стадион “Васил Левски” в 07.00ч. Пътуване по маршрут: София – Пирот – Крушевац - Чачак – Ужице - Вишеград – Сараево. Пристигане в Сараево привечер. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН /САРАЕВО – МОСТАР – СТАРИ ГРАД/
Закуска. Закуска. Панорамна обиколка на града с възможност да се видят: моста на Айфел и историческия мост, където е бил убит австро-унгарския престолонаследник Фердинанд /причина за започването на Първата световна война/, Инат къща, Кметството, Катедралата и Баш чаршия. Отпътуване за град Мостар. Разглеждане на Старият турски мост над река Неретва построен през 16в. /Мостът е в списъка за културни наследства на UNESCO. По време на ожесточените сражения през 1993г. е разрушен, и отново възстановен и открит през 2004г./. Следобед отпътуване за град Дрвеник, от където в 17:15ч. се качваме на ферибот за селището Сучурай на остров Хвар. Пристигане в Стари Град и настаняване в хотела. Стари град е включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство – това е един от най-старите градове в Хърватия. Градът е основан от гръцки заселници още в началото на IV в. пр. Хр. под името Фарос. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН /СТАРИ ГРАД - ХВАР* - СТАРИ ГРАД/
Закуска. Пешеходна обиколка на Стари град: замъкът на Петър Хекторович и Музея на Стари град. По време на турските нападения над острова, един от местните благородници – поетът Петър Хекторович решил да укрепи своето имение. Замъкът на Хекторович представлява добре укрепена Ренесансова сграда, във вътрешния двор на която има голям аквариум. Градския музей предлага няколко експозиции – амфори и други предмети останали от разбити римски кораби, изложба посветена на античния град Фарос, възстановка на капитанска стая от XIX в, зала с картини на известните местните художници от XIX в. - Juraj Plančić и Bartol Petric. Връщане в хотела за обяд.
Следобед – свободно време или по желание екскурзия до град Хвар
Град Хвар - разглеждане на Хварската крепост, катедралата Св. Стефан и Францисканският манастир. Запазената до днес крепост наречена Фортика е построена през XIII в. по време на Венецианското владение на острова. Тя е проектирана от испански инженери, наети от Венеция и именно затова е останала известна и с името Испанската крепост. Продължаваме към централния площад (пешеходна зона) на град Хвар, където се намира и катедралата Св Стефан. Строежа на катедралата започва още през XVI в., но е окончателно завършена чак през XVIII в. Поради дългото време на строежа в конструкцията на сградата могат да се видят елементи от няколко архитектурни стила – Готически, Романски и Ренесанс. Обиколката на град Хвар продължаваме с разположения на около 500 м. от централния площад Францискански манастир. Манастирът е известен главно с великолепната картина на „Тайната вечеря”, която е с размери 8х2 м. Връщане обратно до автобуса и отпътуване към хотела.
Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН /СТАРИ ГРАД – СПЛИТ* – СТАРИ ГРАД/
Закуска. Свободно време или по желание еднодневна екскурзия с ферибот до град Сплит - културен и икономически център на Средна Далмация. Преди 1700г. римският император Диоклециан избира този залив за построяване на дворец, в който да живее след оттеглянето си. Туристическа програма в историческата част на града – двореца на Диоклециан (UNESCO), Катедралата, Храма на Юпитер, Колонадата, Вестибюла, променадата Рива. Връщане към Стари град с ферибот. Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН /СТАРИ ГРАД – СОФИЯ/
Закуска. Отпътуване за Сучурай за качване на ферибота за Дрвеник. Пътуване към България през Босна и Херцеговина, маршрут Мостар – Гацко - Вишеград – Чачак – Крушевац – Калотина. Пристигане в София в малките часове на следващия ден.
Допълнителна информация
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
1 нощувка, 1 закуска и 1 вечеря в хотел 3* в Сараево
3 нощувки в хотел Lavanda Depandance 3* в Стари град, остров Хвар;
3 закуски, 2 обяда и 3 вечери в ресторанта на хотел Lavanda 3* (към обедите и вечерите са включени: наливна бира, наливно червено или бяло вино и безалкохолни напитки от машина - натурален сок, газирана и обикновена вода);
Използване на фитнес център и вътрешен плувен басейн в хотел Arkada;
Използване на външен басейн в хотел Lavanda (включени чадъри и шезлонги);
Водач от фирмата организатор;
фериботни такси Дрвеник- Сучурая- Дрвеник
Екскурзоводски услуги;
Транспорт с туристически автобус 3* /минибар, климатик, DVD/
Групова медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро в ЗАД Армеец.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
входни такси за забележителностите по програмата;
допълнителна екскурзия до град Хвар - 10 евро на човек (при минимум 25 човека);
допълнителна екскурзия до Сплит - 35 евро на човек (при минимум 25 човека) (обядът е под формата на сух пакет от хотела);
доплащане към медицинската застраховка за лица от 65 до 70г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 5 лева; от 76 до 85г. – 10 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.
доплащане за транспорт в двете посоки от Бургас - 55 лева; от Сливен – 45 лева; от Стара Загора – 35 лева; от Пловдив – 30 лева.

ЦЕНИ: от 460 лв.
Дата //Човек в двойна стая//Трети възрастен//Единична стая/Дете до 12г. (в стая с двама възрастни)
01.05.2019 - 460 // 420 // 510 // 390 лв.
24.05.2019 - 495 // 445 // 545 // 415 лв.
06.09.2019 - 495 // 445 // 545 // 415 лв.
19.09.2019 - 460 // 420 // 510 // 390 лв.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
  • Необходими документи: лична карта или задграничен паспорт. За дете под 18 години непридружавано от единият или от двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение /копие и оригинал/ и задграничен паспорт.
  • Без визови, медицински и санитарни изисквания за посещаваните страни.
  • Срок за записване: до запълване на свободните места.
  • Начин на плащане: аванс в размер на 100 лева на човек при записване, доплащане до 20 дни преди датата на отпътуване.
  • Настаняването по седалки в автобуса се осъществява според последователността на записване.
  • Необходим минимален брой за осъществяване на пътуването е 45 туристи. Пътуването е възможно да се осъществи и при по-малък брой туристи с направата на необходимата корекция в цена на пакета според наличните записани туристи и след предварително дадено съгласие от тяхна страна.
  • Срок за уведомление за недостигнат минимален брой туристи и, че пътуването няма да се осъществи – 5 дни преди датата на отпътуване.