Автобусни екскурзии

Мелник-Рупите-Рилски манастир
Маршрут:
Банско- Рупите – Мелник – Роженски манастир - Рилски манастир

Продължителност:
3 дни / 2 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
21.09.2019 г.

Цена от: 140 лв.
Програма
Уикенд програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен, Велико Търново, Абланица, София

1 ден Варна - Стария Град Пловдив - Благоевград / Сандански – 620 км
Отпътуване от Варна в 05.30 ч ул . Антим I
• От Шумен в 06:30 ч./От паркинга на Била * При минимум 12 туриста/ при по малко от 5-ти км.
• Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 07:15ч.
• От Велико Търново в 08:30 ч от автогара „Юг“
• Севлиево – бензиностанция ЕКо до Идеал Стандарт около 09:20ч.
Пристигане в град Пловдив около обяд. Архитектурно-историческият резерват "Старинен Пловдив" е включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 41 място. Намира се в стария град на Трихълмието и включва паметници от различни епохи. Археологически комплекс "Небет тепе" и Тракийското селище.Намират се в северната част на Трихълмието. Забелязват се останки от праисторически селище от VI хилядолетия преди Христа. Виждат се руини на крепостни съоръжения от тракийската и римската епоха. През петото хилядолетие преди Христа се създава на това място селище, което 3 хилядолетия след това прераства в град и се разпространвява на цялото Трихълмие. Намерени са крепостна стена,чиято най-стара част е изпълнена без каквато и да било спойка, с големи сиенитни блокове в т.нар. циклопски градеж. Античният театър на Филипопол
Включен е в СПисъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 41 място. Намира се на гълма Тримонциум, както преди години е наричат град Пловдив. Построен е през втори век по време на римския император Марк Улпий Троян (53-117г.). След 3 века е опожарен при нападение на града. Въпреки това, театърът е запазен в първоначалния си архитектурен план. Къщата на Недкович , Къщата на Аргир Куюмджиоглу (Етнографският музей) , Крепостта на Филипополис - известен град от Римската епоха, Хисар Капия - източната врата, построена преди 2000 years, както и много възрожденски къщи, които създават специфичната атмосфера на Стария Пловдив. Античен одеон и Античен форум – Форумът е най-големият форумен комплекс на територията на България. На него е бил съсредоточен административният, икономическият, културният и религиозният живот на античния град. Ранния следобяд отпътуване и пристигане в хотела надвечер.Нощувка

2 ден Рупите – Мелник – Рилски манастир
Закуска.Около 08:30ч. отпътуване за Рупите – едно от най – притегателните и мистични места в България. Тук живее и служи на родината си българската пророчица Ванга . Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна." Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите. Посещение на храм-паметникът „Св. Петка Българска”.
Около 12:00ч. отпътуване за Мелник - град музей, град история, най-малкото градче в България.Времето сякаш е спряло в това тихо и спокойно градче. Живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини - това ни предлага днес Мелник. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим - Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба ) , руините на средновековни църкви и много други – ще им се насладим заедно. Свободно време за обяд, разходка и снимки.
Около 15:00ч. отпътуване за Роженски манастир- най-големият православен манастир в Пиринския край. Манастирът е сравнително добре запазен до сега и всяка година се посещава от много туристи от различни страни. Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това отново възстановен.
Около 17:30ч. отпътуване. Пристигане в хотела привечер . Нощувка.

3 ден Рилски манастир - Варна
Закуска. Освобождаване на стаите. Около 08:30 ч. отпътуване за Рилски манастир. Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.
Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Рилският манастир е създаден през 30-години на Хв. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на миналото столетие. Посещение на църквата на Иван Рилски – създателят на Рилската обител. Около 11:30ч. отпътуване. Пристигане във Варна – около 23:00ч.
Допълнителна информация
Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
Транспорт с лицензиран автобус
2 нощувки със закуски в хотел 3* в Банско
Богата туристическа програма с посещение на Рилски манастир,
Рупите, Мелник и Роженски манастир
Медицинска застраховка
Екскурзоводско обслужване

Цената не включва:
Раходи от личен характер
Входни такси за посещаваните обекти
Входни такси за музея на Рилски манастир (8 лв.) и Хрельовата Кула (5 лв.). Кордопулова къща в Мелник – 2 лв.
Традиционна фолклорна вечер с програма* / ако позволява упоменатият ден / и вечеря - 35 лв( заявява се и се заплаща допълнително)

Цени:
На човек в двойна / тройна стая / / Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна / Шумен - 150 лв // 135 лв
Търговище/ Велико Търново/Севлиево - 140 лв // 125 лв
  • Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки
  • Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки