Екскурзии от Варна

Котел – Жеравна – Исторически комплекс “Неолитно селище„
Маршрут:
Варна - Котел – Жеравна – Неолитно селище край Шумен - Варна

Продължителност:
1 ден

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:


Цена от: 32 лв.
Програма
Програма:

1 ден Варна - Котел – Жеравна – Исторически комплекс „ Двор на Кирилицата „
Отпътуване от Варна около 05.30 ч ул . Антим I
Отправяме се в посока възрожденските градове Котел и Жеравна.Първо ще посетим Котел – Музеят на Възраждането.Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и е на 56 място. Той е съвкупност от Музея на котленските възрожденци, който съхранява първите издания на "Неделник" на Софроний Врачански и Рибния буквар на д-р Петър Берон и внушителния Пантеон. Там се намира и саркофагът с костите на Георги С. Раковски. Голяма сграда, която е от камък, дърво и желязо. Етнографският музей - Помещава се в Кьорпеевата къща. Представя атмосферата на стария котленски дом с цялата му красота, практичност и уют. Къщата е от 1872 година и е с типична за Възраждането архитектура. Природонаучен музей - Създаден е въз основа на сбирките на местният учител – естественик Васил Георгиев, който създава богата сбирка свързана с природата в района на Източна Стара Планина. Решение за създаване на музея се взема през 1951г. в него са представени експозиции от Риби, Земноводни, Влечуги, Птици и Бозайници, Безгръбначни фосили, Висши растения, Насекоми.
Природонаучния музей е много хубаво поддържан и обогатява културата ни за флората и фауната на една от най-важните планини за държавата ни.. Около обяд се отправяме към Жеравна – Архитектурно – исторически резерват , който ще ви върне назад във времето.Един от онези резервати съхранили българищината и запазили спомена за светло и бурно Възраждане. Ще разгледаме къщата , в която е роден Йордан Йовков - Тук е уредена музейна експозиция, показваща снимки, документи и ръкописи от най-значимите му творби. Впечатляваща със своето майсторско изграждане е къщата на възрожденеца Сава Филаретов, която е богато украсена с изящни дърворезби. Запазената вътрешна уредба дава възможност да се добие представа за начина на живот в българското село през възрожденската епоха. Къщата-музей на Руси Чорбаджи, принадлежаща на един от най-богатите хора, се намира в центъра на селото. Строена е преди около 300 години и всяка от стаите е с определено предназначение – за гости, всекидневна, кабинет. Централно място на площада заема монументалната фасада на Стефантоневата къща.Жеравна е известна и със своите многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми (Кринча, Старча, Зайковка) още от незапомнени времена.Свободно време за разходка и обяд .Отпътуване за Исторически комплекс „ Двор на Кирилицата „ – Плиска : Дворът на Кирилицата е културно-исторически комплекс в първопрестолна Плиска.
Още с влизането си посетителите са завладени от мистиката на 30-те каменни кирилси букви. Всяка една от тях е изваяна от човешка ръка и е уникално художествено творение. Изработени от характерния само за Армения камък червен туф. Буквите са резултат от творческите усилия на 12 каменоделци, ръководени в своята работа от народния майстор на Армения – скулптoрът Рубен Налбандян. Посетителят внимателно трябва да се вгледа във високите повече от 2 метра букви, защото във всяка една от тях са вплетени древни символи и знаци.През 865 година владетелят покръстил народа в християнската вяра, а през 886 приел в Плиска първоучителите Климент, Наум и Ангеларий.
Надвечер отпътуване за Варна. Пристигане вечерта

Цена:
Отпътуване от Варна - 32 лв
  • Възможност за отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв.

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
Транспорт с лицензиран автобус
Медицинска застраховка за лица до 65 год.
Екскурзоводско обслужване по целия маршрут
Посещение на Котел
Посещение на Жеравна
Посещение и обиколка Исторически комплекс « Двор на Кирилицата «- Плиска

Цената не включва:
Природонаучен музей Котел - Учащи 1,50лв. Възрастн 3,00лв.
Разходи от личен характер
Входни такси за посещаваните обекти
Къща Йордан Йовков - Входни такси: зима:учащи и войници-0,80лв.;възр.-1,60 лв.;лято:учащи и войници-1,00 лв.;възр.-2,00лв.;
Къщите музеи в Жеравна - Възрастни – 3.00 лв.
Ученици – 1,50 лв.
Двор на Кирилицата – 6 лв възрастни / ученици и пенсионери – 3лв /деца до 07год.безплатно /

Забележка:
Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода екскурзията.
При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
Входните такси за туристическите обекти са АКТУАЛНИ към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Необходими документи:
валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за
съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане:
внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване