Екскурзии в България

Тайнствената Странджа
Маршрут:
Варна - Бургас – Созопол –Равадиново – резерват Ропотамо – Бекликташ - Лозенец – Малко Търново – с.Бръшлян – Бургас – Варна

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Транспорт:
Автобус

Цена от: 85 лв.
Програма
Когато Бог решил да сътвори Странджа, не изрекъл нито дума - само се усмихнал. И от тази божествена усмивка се родила тя. Това разказва легендата.
В Странджа, господар е не човекът, а природата. В цялото й великолепие и магия, с хилядолетните й светилища и сенчести гори, мистични и неразгадаеми останки от древността дебнат на всяка крачка . С тази екскурзия Ви приканваме да разгадаете поне частица от непокорната красота на тази мистична планина.

Програма
1 ден Варна – Бургас- Созопол – Равадиново – резерват Ропотамо - Беглик таш - Лозенец
07:00 ч. Отпътуване от Варна, 09:00 ч – от Бургас.
10:30 ч Пристигане в Созопол - най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Разходка в града с екскурзоводска беседа. Свободно време за разходка и разглеждане на старинния Созопол. Интересни за разглеждане са Археологическият музей и Картинната галерия. Църквата “Св. Богородица” датира от 15-ти век и е трикорабна едноапсидна псевдобазилика, обявена е за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Днес в града съществуват две действащи църкви - най-голямата - “Св. Георги”, която датира от 19-ти век и “Св. Зосим”, изградена през 1857 година.
12:30 Отпътуване за Равадиново и посещение на включеният в ТОП-3 на „Най-красивите замъци в Европа“, приказният замък „Влюбен във вятъра“ в Равадиново. Златното съкровище на Тутанкамон ще гостува в арт галерията на замъка. Уникална експозиция от колекцията на музея в Кайро, благодарение на сътрудничеството с Министерството на Антиките, Египет.
14:00 Отпътуване към резерват „Ропотамо”, който съчетава разнообразни природни дадености, скалисти брегове, пясъчни дюни, лонгозни гори и заблатени територии. Възможност за едночасова разходка с лодка
15:30 ч. Отпътуване към тракийското мегалитно светилище Беглик Таш, където се намират руините на древния град Ранули. Според откритите досега археологически находки се счита, че светилището е съградено през 14 век пр.н.е., като функционира до 5 в.сл.Хр. Светилището, известно като „българския Стоунхендж“, обхваща площ от 6 дка и се намира на 5 км северно от Приморско. То представлява естествен скален ансамбъл от скални блокове с различни размери и форма и е свещено пространство с тракийски могили, долмени и скални олтари без аналог в България.
Ок.18:00 ч. пристигане в Лозенец и настаняване в хотел.
Свободно време. Нощувка.

2 ден Малко Търново – с. Бръшлян - Бургас – Варна
В 9:00ч. отпътуване за Малко Търново. Посещение на:
Православен храм „Успение Богородично“ – със съхраняваните в църквата около 150 икони, тя е превърната в истинска художествена галерия, в която може да се проследи развитието на странджанската възрожденска иконописна школа.
Исторически музей „Проф. Александър Фол“ – експозицията е разположена в четири странджански възрожденски къщи – паметници на културата, които са принадлежали на богатите търговски фамилии Дякови и Илиеви от края на ХІХ век. Вход: 4 лв.
Източно - католическа църква „Света Троица“ - Църковните икони, олтарът и църковната утвар са пренесени от Одрин, от българската църквата „Свети Кирил и Методий“.
Една от най-ценните икони е чудотворната икона на Богородица, наричана „Покровителка на единството между християните“. На 25 май 2002, при визитата си в България, папа Йоан Павел II коронясва иконата. В параклиса на светилището се съхранява и „пиюска“ – бялата шапчица, с която папа Йоан Павел II е служил.
Заб. В момента църквата се реставрира и достъпът до нея може да е ограничен или невъзможен. На място се решава дали може да се посети.
12.30 Организиран обяд в ресторант „Рибарникъ“ до р. Велека. Прясна странджанска пъстърва, приготвена по специална рецепта за всички Вас!
Около 14.30 пристигане в Бръшлян - перлата на Странджанския край- от 1982 г. цялото село е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVIII и XIX в. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, a 9 от тях — с национално значение. Старото име на Бръшлян – Сърмашик е свързано с една от най-известните песни в България и химн на Странджа – „Ясен месец веч изгрява“. Войводата Яни Попов е опоетизирал подвига на малка чета, водила ожесточено сражение с турския аскер на 2 април 1903 година в село Сърмашик. Събитието е известно в историята като "Сърмашишката афера". По спомени на старите бръшлянци, песента се запява открито в селото през 1908 година.
14.30 – 15.45 Посещение на:
Етнографския музей, помещаващ се в автентична местна къща на около 150 години, запазила не само външния си архитектурен вид, но и вътрешната си уредба;
Килийното училище, създадено през 1871 година от свещеника на църквата „Св. Димитър“. Свободно време за снимки.
16:00ч. Отпътуване по маршрут Бургас - Варна

Допълнителна информация
Цена:
85 лв - Цена на човек в двойна/тройна стая
95 лв - Цена на човек в единична стая
55 лв - дете 3-12 г. на допълнително легло

Цената включва:
Транспорт с комфортен автобус с климатик, аудио- и DVD-система;
Пешеходна разходка в старата част на Созопол с екскурзовод;
Възможност за посещение на замъка в Равадиново (вх. такси се заплащат отделно);
Възможност за разходка с лодка по Ропотамо (билети се заплащат отделно);
Посещение на тракийско мегалитно светилище Беглик Таш с беседа;
1 нощувка в хотел в Лозенец;
Туристическа програма в с. Бръшлян;
Туристическа програма в гр. Малко Търново;
Обяд в ресторант „Рибарникъ“ с развъдник – шопска салата, пъстърва с варени картофи, десерт, хляб и вода;
Екскурзовод от туроператора. По време на пътуването туристите се запознават с историята на Странджа, Тракия, обичаите на местното население, посещаваните обекти и много любопитни подробности.

Цената не включва:
Входните такси / билети на посещаваните обекти:
 • Созопол- Археологически музей гр. Созопол - 7лв. (възрастни); 3 лв. (деца и пенсионери)/ Семеен билет – 10лв,
 • замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново – около 20 лв. за възрастни / за група над 15 човека – 16 лв/ за деца до 7 год. Безплатно
 • Разходка с лодка по р. Ропотамо - при група от 15 чов.: 7 лв. – възрастен, 4 лв. - дете
 • Тракийско светилище Беглик Таш – 2 лв възрастни/ 1 лв деца и пенсионери
 • Исторически музей Малко Търново – 4 лв. вход и беседа от местен екскурзовод;
 • с. Бръшлян- Етнографски музей -2лв., Килийно училище 2 лв. с вкл. беседа;
 • Посочените входни такси са ориентировъчни, поради възможни промени, цените се уточняват окончателно преди отпътуване.

Забележка:
 • Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.
 • Необходими документи: валиден документ за самоличност
 • Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи туриста.
 • Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане:
Внасяне на 100% от цената при записване, като пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване;
Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50 % от пакетната цена;
под 6 дни - 100%