Автобусни екскурзии

Трансилвански замъци
Маршрут:
Варна-Букурещ - Бран - Замъкa на Дракула - Брашов Синая - Двореца Пелеш-Варна

Продължителност:
3 дни / 2 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:


Цена от: 150 лв.
Програма
Програма:

1 ден: ВАРНА – БУКУРЕЩ – СИНАЯ
06.00 Тръгване от Варна с възможност за качване от Шумен и Русе. Кратка почивка в Русе.
Преминаване на Дунав мост - ГКПП Русе.
Около 11.30 Пристигане в Букурещ.
Автобусна панорамна обиколка на града (част 1) – пристигайки в румънската столица, ще направим обзорна автобусна обиколка на известния като „Малкия Париж” град, разположен на река Дъмбовица. Ще преминем през огромния площад на Съединението. След това ще спрем за панорамни снимки пред Парламентa - втората по големина административна сграда в света след Пентагона, построена на площ от 45 дка от 20 000 работници при управлението на Николае Чаушеско;
След това ще посетим Патриархалната църква „Св. Троица” с екскурзоводска беседа
Малко от нас знаят, че болшинството румънци изповядват източното православие и са изключително набожни. Патриархалната църква е духовен център на града, впечатляваща с класическия си стил с барокови елементи. Иконостасът на църквата е един от най-впечатляващите в цяла Румъния. В църквата ще можем да се поклоним на лечебните мощи на българския светец Свети Димитър Басарбовски, сега покровител на Букурещ. Входът за църквата е безплатен.
Следва пешеходна разходка в Стария град, където се намират „Ханът на Манук”, „Куртя веке” (първият княжески дворец), църквата „Св.Антония” и манастира „Ставреополиос”. Там е и легендарната бирария „Кару ку Бере”.
Свободно време за обяд и разходка.
Обиколката на Букурещ продължава през старата част на града, покрай площада на Университета-младото сърце на столицата, Народния театър - символ на театралната бохема, интересната сграда на Военния клуб.
Продължаваме през Дипломатическия квартал, Площадa на авиаторът, Статуята на Шарл де Гол. Пристигаме пред един от следващите символи на града - Триумфалната арка - копие на арката в Париж, построена, за да се чества обявяването на независимостта на Румъния през 1878г;
14.30-16.00 Посещение на Музея на селото – един от най-интересните и уникални музеи в Румъния. Обектът представлява открит етнографски музей, който е разположен около най-големия езерен парк в Букурещ. Ще имаме възможността да видим над 300 автентични сгради - църкви, къщи, рибарски хижи, мелници, работилници, колиби, каруци и лодки, които са били разглобени в различните места на Румъния и после отново сглобени в оригиналния си вид в музея. Вход – 10 леи (около 5 лв.)
Забележка: Посещава се при благоприятни метеорологични условия.
16.00 - Продължаване за Карпатите и Синая.
Настаняване в хотел Ривиера.
20.00 – Възможност за вечеря в ресторанта на хотела – салата, основно ястие, десерт, вода и чаша вино - 12 евро. Заявява се при записване. Нощувка.

2 ден: ЗАМЪК БРАН (ЗАМЪК НА ДРАКУЛА) – БРАШОВ - СИНАЯ
07.00-08.30 Закуска. Тръгване за замъка Бран.
09.30-11.30 Ще посетим замъка „Бран”, известен още като Замъка на Дракула с екскурзоводска беседа. Впечатляващата средновековна крепост, построена между 1377 г. и 1382 г. върху скала висока 60 м., е свързвана със страховития владетел на Влахия Влад Цепеш (1431-1476). По-късно замъкът е използван от румънската кралица Мария за лятна резиденция. Вход 35 леи (около 18 лв.)
Свободно време за покупка на сувенири, посещение на „Замъка на страха” и обяд. Тръгване за Брашов.
По пътя спирка за снимки към средновековния замък Ръжнов. Продължаване за Брашов през най-известния зимен курорт в Румъния – Пояна Брашов.
Туристическа програма в старата част на Брашов с екскурзоводска беседа. Брашов е едно от най-живописните средновековни градчета в Трансилвания. Отправяне към квартала Шкеи (българския квартал) на стария град.
Посещение на Първото румънско училище с екскурзоводска беседа – името малко говори за голямата връзка на историята му с България. Седнали на оригинални училищни пейки от над 200 години, ние ще научим, че през Средновековието училището е било българско килийно училище. Най-известният учител, чийто бюст е в класната стая, е българин, родом от Сливен. Той е автор и на текста на химна на Румъния. Там ще видим и оригиналната печатна преса на която е отпечатан “Рибния буквар” на д-р Петър Берон, средновековни български ръкописи и др.
В съседство се намира църквата Св. Николай, която е една от най-старите православни църкви не само в Брашов, но и цяла Трансилвания.
Продължаване пеша към крепостните стени и Портата на Екатерина – единствената порта, оцеляла от средновековните крепостни стени с герба на Брашов
Пешеходната обиколка продължава покрай Синагогата, най-тясната уличка в Европа – Въжената уличка и най-голямата готическа катедрала в Източна Европа.
Обиколката завършва на Градския площад със сградата на Старото кметство.
По желание посещение на Черната църква. Фасадата й е украсена с разнообразни фигури, а вътре ще научим интересни факти за нейния строеж, интериорни елементи и легенди.
Около площада има многобройни кафенета, ресторантчета и магазини, където можете да прекарате свободното си време след това. Можете да се разходите из техните улички на Брашов и да усетите атмосферата на това романтично градче.
Връщане в хотела в Синая.
20.00 – Възможност за Вечеря в ресторанта на хотела (12 евро). Нощувка.

3 ден: СИНАЯ – ДВОРЕЦ ПЕЛЕШ – БУКУРЕЩ – ВАРНА
07.00 – 08.30 Закуска. Освобождаване на стаите. Тръгване за двореца «Пелеш».
09.15 – Посещение на фееричната лятна резиденция на румънските крале - двореца „Пелеш” с екскурзоводска беседа. Дворецът е считан за един от най-красивите дворци в цяла Европа и напълно заслужено. Първият румънски крал – Карл I строи кралска лятна резиденция по подобие на замъците в Германия, откъдето кралят произхожда. Той и кралица Елизабет наемат известни за времето си архитекти, скулптори и художници, които издигат сред величествената гора на Карпатите един замък като от приказките. Вход 30 леи (около 15 лв.)
Посещение на манастира Синая с екскурзоводска беседа. Построен е през 1690-1695 г. от румънския благородник Михай Кантакузино след поклонническото му пътуване до манастира „Света Екатерина“ на Синайския полуостров и е назован по името на полуострова. Впоследствие така започва да се нарича и градът, който възниква около манастира - Синая.
Тръгване за Букурещ. Свободно време в голям търговски център в Букурещ.
Автобусна обиколка на Букурещ – част 2
Преминаване през румънската Шан-з-Елизе - Булевардът на Победата и кабарето Мулен Руж, Площадa на революцията и храмът на музиката “Атене” - концертен и фестивален център, една от емблемите на Букурещ, която се отличава със своя стил и купол с височина от 30 м., Статуята на румънския крал Карл I, Кралския дворец, бившия Партиен дом на румънската комунистическа партия.
Продължаване за България. Пристигане във Варна около 24.00 ч.Допълнителна информация
Цени:
Тръгване от Цена на човек в стая с 2 легла Цена на човек в стая с 1 легло Цена на дете 6-12г с 2-ма възрастни в стая Цена на дете до 6г с 2-ма възрастни в стая
Варна и Шумен 165 195 120 80
Русе 150 175 100 60

Цената включва:
 транспорт с автобус (климатик, видеосистема);
 2 нощувки със закуски в хотел Riviera в Синая;
 автобусна панорамна обиколка на Букурещ;
 посещение на Патриархалната църква в Букурещ с екскурзоводска беседа;
 посещение на Музея на селото в Букурещ (без входната такса). Заб.: посещава се при благоприятни метеорологични условия;
 посещение на “Замъка на Дракула” в Бран с екскурзоводска беседа (без входната такса);
 туристическа обиколка на Брашов с екскурзоводска беседа (без входната такса);
 посещение на двореца “Пелеш” в Синая с екскурзоводска беседа (без входната такса);
 посещение на манастира Синая с екскурзоводска беседа (без входната такса);
 групова медицинска застраховка;
 такси преминаване Дунав мост;
 пътни такси в Румъния;
 водач-екскурзовод от туроператора.


В цената не са включени:
 входни такси за посещаваните музеи, обекти и прояви;
 вечеря в ресторанта на хотела - салата, основно ястие, десерт, вода и чаша вино. Цена - 12 евро.

  • Входни такси
Обект Стандартна входна такса в леи Намалена входна такса в леи за лица над 65 години
Замък Бран 45 RON 35 RON
Музей на селото, Букурещ 20 RON 10 RON
Първо румънско училище 10 RON 5 RON
Дворец „Пелеш” 30 RON 15 RON
Манастир Синая 5 RON 5 RON
Общо в леи 110 RON 70 RON
Общо в лева 50 лева 35 лева

  • Отпътуване от :
Добрич - паркинга на Стоматологията.
Варна – пред Катедралата
Шумен – паркинга на Била
Русе – Бензиностанция ОМВ (на изхода за Варна)

  • Срок и начин на плащане: 30% от цената при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 14 дни преди датата на отпътуване.

  • Необходими документи: Лична карта или международен паспорт; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от не пътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта
Визови, паспортни и санитарни изисквания – няма

  • Минимален брой за осъществяване на пътуването – 35 туриста.
Срок за уведомление при не достигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата в зависимост от метереологичните условия или други обстоятелства.

  • Права на Потребителите:
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.