Екскурзии от Варна

Великден: Рупите - Мелник - Рилски манастир
Маршрут:
Банско- Рупите – Мелник – Роженски манастир - Рилски манастир

Продължителност:
3 дни / 2 нощувки

Транспорт:
Автобус

Цена от: 190 лв.
Програма
Уикенд програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен, Велико Търново, Абланица, София

Да се докоснем до старите български традиции в най-малкия град на България- Мелник , да усетим Великденския дух в уютно закътания в гънките на Рила – Рилски манастир и да запалим свещичка за здраве в красивия Роженски манастир.
Да се насладим на красотата на България на най-християнския празник!

Програма:
1 ден Варна -Рупите- Банско / 27.04.2019 /
Отпътуване от Варна в 06.00 ч ул . Антим I
От Шумен в 07:00 ч./От паркинга на Била * При минимум 8 туриста/ при по малко от 5-ти км.
От Велико Търново в 09:00 ч от автогара „Юг“
От София в 13:30 от площад “ Александър Невски “. Отпътуване за Банско. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка

2 ден Банско – Рупите – Мелник – Роженски манастир / 28.04.2019 /
Закуска.Отпътуване за Мелник - град музей, град история, най-малкото градче в България.Времето сякаш е спряло в това тихо и спокойно градче. Живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини - това ни предлага днес Мелник. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим - Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба ) , руините на средновековни църкви и много други – ще им се насладим заедно. Свободно време за обяд, разходка и снимки.
Отпътуване за Роженски манастир- най-големият православен манастир в Пиринския край. Манастирът е сравнително добре запазен до сега и всяка година се посещава от много туристи от различни страни. Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това отново възстановен.Тук ще имате възможност да запалите свещичка за здраве на Великден пред любима икона на Ванга на Божията Майка , която се пази в манастира. Отпътуване за Рупите – едно от най – притегателните и мистични места в България. Тук живее и служи на родината си българската пророчица Ванга . Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна." Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите.
Пристигане в хотела привечер .
Празнична великденска вечеря с Печено агнешко и домашен козунак. Нощувка.

3 ден Банско – Рилски манастир – Варна / 29.04.2019 /
Закуска. Освобождаване на стаите. Около 09:00 ч. отпътуване за Рилски манастир. Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.
На Великденските празници тук се събират хиляди хора ,за да се потопят в магията и духа на празника.
Монасите от обителта казват : “ Най-важно е човек да носи вярата в себе си и да влиза чист и искрен в храма”
Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Рилският манастир е създаден през 30-години на Хв. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на миналото столетие. Посещение на църквата на Иван Рилски – създателят на Рилската обител. Отпътуване за съответния град. Пристигане във Варна – около 23:00ч.
Допълнителна информация
Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
Транспорт с лицензиран автобус
Медицинска застраховка
Екскурзоводско обслужване
2 нощувки със закуски и вечери в хотел Орбилукс 3*
Безплатно ползване на басейн , фитнес, сауна
Празнична великденска вечеря с агнешко

Цената не включва:
Раходи от личен характер
Входни такси за посещаваните обекти
Входни такси за музея на Рилски манастир (8 лв.) и Хрельовата Кула (5 лв.). Кордопулова къща в Мелник – 2 лв.

Отпътуване и цени:
На човек в двойна стая // На човек в тройна стая // Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна / Шумен - 210 лв // 200 лв // 180лв
Търговище/ Велико Търново/Севлиево - 200 лв // 190 лв // 160лв
София - 190 лв // 180лв // 170лв
  • Възможност за отпътуване от Добрич при мин. 12 човека.- доплащане 10лв. В две посоки
  • Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки

Забележка:
Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода на екскурзията.

Необходими документи:
валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане:
внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване